Fiets Actief nummer 3-2016

Fiets Actief (New Skool Media)

Editie Fiets Actief: nummer 3 – 2016

In dit nieuwe nummer van Fiets Actief:
Fietsroute Schermer/Beemster (uitknipkaart), Dresden langs de Elbe, Op ontdekkingsreis in en om Lissabon en meer …

In de bijgeleverde minigids wordt het gebied De Veluwezoom en omgeving besproken. Hierin vindt u de uitknipkaart van het rondje Veluwezoom.

Zie voor meer informatie: Fietsactief.nl of newskoolmedia.nl

FietsActief_Magazine-3-2016

Lissabon

is de hoofdstad en de grootste stad van Portugal. De agglomeratie telt zo’n 2.900.000 inwoners. De stad ligt in het westen van het Iberisch Schiereiland op de rechteroever van de Taag.

Volgens de legende is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de Odyssee. Rond 1200 v.Chr. ontstond er een Fenicische handelspost. Rond 200 v.Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen. Toen het Romeinse Rijk uiteenviel, viel de stad in handen van volkeren uit het noorden en raakte ze in verval.

bezienswaardigheden

In Santa Maria de Belém bevinden zich het Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém, beide Werelderfgoed. In het klooster ligt o.a. de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama begraven.

Baixa Pombalina, de “benedenstad”, is het centrum van Lissabon. Hier bevindt zich het Rossio, al eeuwen het belangrijkste plein van de stad. Bijna aan het hoofdplein Rossio vast ligt Praça dos Restauradores. Aan het aan de Taag gelegen grote plein Praça do Comércio bevond zich, totdat Portugal in 1910 een republiek werd, de koninklijke residentie.

FietsActief nr 3- 2016

In de wijk Bairro Alto, ten westen van de Baixa, zijn vele restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden. De ongeveer dertig meter hoger gelegen wijk, is vanuit het centrum bereikbaar met de Elevador de Santa Justa. Deze lift is door een leerling van Gustave Eiffel ontworpen in de neogotische stijl van rond 1900.

Ten oosten van het centrum ligt Alfama, een oude volkswijk. Met zijn vele steile straatjes, trappen en steegjes is het een belangrijke bezienswaardigheid. Dwars door de wijk kronkelt Tramlijn 28, waarop zeer oud trammaterieel rijdt. Deze tramlijn wordt veel door toeristen gebruikt, maar is ook nog steeds belangrijk voor de ontsluiting van de wijk. De bekendste en oudste kerk van de stad, de Kathedraal van Lissabon, is hier ook.

Een paar kilometer ten oosten van het centrum ligt het “nieuwe centrum” op het expoterrein: het Parque das Nações bekend van Expo ’98. Hier zijn onder meer het Oceanário de Lisboa een aquarium, het Vasco da Gama-winkelcentrum, de Torre Vasco da Gama, een kabelbaan en het treinstation Gare do Oriente te vinden.

De stad heeft ook twee bezienswaardige bruggen. De Ponte 25 de Abril, vernoemd naar de Anjerrevolutie uit 1974, verbindt Lissabon met de Outra Banda, de zuidoever van de Taag. Het ontwerp is geënt op dat van de San Francisco–Oakland Bay Bridge in San Francisco. Daarnaast is er de nieuwe brug over de Taag: de 17 kilometer lange Vasco da Gama-brug.

• Cartografie: Cartographics.nl
• bron: Wikipedia.nl

2016-05-27T09:13:25+00:00mei 27th, 2016|Informatie, Magazine|