ANWB Reizen Magazine 7-8

ANWB Reizen Magazine

Editie: ANWB Reizen Magazine nummer 7/8 (juli-augustus) – 2017

In dit nieuwe nummer van ANWB Reizen Magazine:

Peking (Hemelse stad), Noord-Engeland, Franse Alpen, Abruzzen (Italië), Roadtrip door Australië, Navarra (Spanje), Rouen in Normandië en nog veel meer reisverhalen en tips in dit nummer van ANWB Reizen Magazine …

Zie voor meer informatie: anwb.nl

ANWB

 Peking (China)

Reizen, China

Peking (Beijing) is de hoofdstad China. Samen met Chongqing, Shanghai en Tianjin is Peking een van de vier Chinese stadsprovincies die dezelfde status hebben als een Chinese provincie. De stadsprovincie Peking wordt geheel omgeven door de provincie Hebei, behalve in het zuidoosten, waar Peking grenst aan de stadsprovincie Tianjin.

Peking is met een inwonertal van net geen 20 miljoen (volkstelling 2010) een van de grootste steden van de Volksrepubliek en van de gehele wereld. Peking wordt vooral gezien als het belangrijkste centrum voor bestuur, onderwijs en cultuur. De stad is daarnaast een belangrijk knooppunt voor verschillende vormen van vervoer met vele spoorwegen, autowegen en autosnelwegen die in en uit de stad gaan.

Peking is, samen met Luoyang, Nanjing en Xi’an, een van de vier historische hoofdsteden van China.

De Verboden Stad werd gebouwd tussen 1406 en 1420, gevolgd door de Hemeltempel (1420) en verscheidene andere bouwwerken. Tiananmen (Poort van de Hemelse Vrede), wat het staatssymbool van de Volksrepubliek is, brandde tot twee keer toe af. De laatste keer werd het herbouwd in 1651. 

De Tempel van de Hemel of het Altaar des Hemels ligt in een uitgestrekt park in het zuiden van Peking. Hier leidden de keizers van de Ming-dynastie een plechtige, rituele ceremonie, waarbij ze als bemiddelaar tussen hemel en aarde offers brachten om de gunst van de goden af te smeken voor de volgende oogst. De godsdienst die daarbij hoort is het daoïsme. Tegelijk was deze band met de hemel natuurlijk ook de legitimatie van hun bewind.

Het tempelcomplex bestaat uit de grote ronde hal waar voor de goede oogst werd gebeden, de hal van keizerlijke onthouding (de keizer moest 3 dagen vasten alvorens aan de ceremonie deel te nemen) het open altaar van de hemel, en enkele bijgebouwen. In het Reizen Magazine lees je meer over het Dongcheng District van Peking. 

Trommeltoren

Tijdens het keizerrijk had elke Chinese stad een bel- en een trommeltoren die boven de huizen uitstak. Die werden gebruikt om de inwoners te waarschuwen wanneer er vijandige troepen aankwamen en om de tijd bij te houden. De bronzen bel in de Beltoren is met zijn lengte van 7 meter en gewicht van 63 ton de grootste en zwaarste bel van heel China. In de trommeltoren worden tegenwoordig drum voorstellingen gegeven. 

De 47 meter hoge Trommeltoren is vooral een erg brede, stevige toren, die afgezien van de stenen sokkel van vier meter hoog volledig uit hout gebouwd is. Er zijn in totaal drie daken en twee verdiepingen, waarvan de tweede via een steile trap voor bezoekers toegankelijk is. Hier staat een hele verzameling replica’s van oude trommels ten toon, en elk uur geven Chinese meisjes in klederdracht een trommelsessie.

Verder is er ook een oude, beschadigde trommel te bezichtigen, waar tijdens het neerslaan van de Bokser opstand in 1900 door een Japanner met een bajonet op getrommeld is. Vanaf de Trommeltoren is er een prachtig uitzicht op de hutongs van Beijing, de meren en de moderne stad die er omheen gebouwd is. De Trommeltoren wordt in het Nederlands ook vaak als de Drumtoren omschreven.

Het Olympisch park is aangelegd voor de Olympische Zomerspelen die in 2008 in Beijing gehouden werden. Het bekendste gebouw is het Nationale Stadion, ook wel het ‘Vogelnest’ genoemd. Een ander bijzonder gebouw is het Olympisch Zwembad de ‘Waterkubus’. Tegenwoordig is het een subtropisch zwembad. Als je hier gebruik van wilt maken, moet je eerst even drie baantjes zwemmen om je ‘Chinese zwemdiploma’ te behalen.

 
Abruzzo (Italië)

De Abruzzen zijn een regio in zuidelijk centraal Italië. De naam is afgeleid van het Latijnse Aprutium wat zo veel wilde zeggen als Land van de zwijnen. Tot 1963 maakte de regio samen met Molise deel uit van de regio Abruzzen en Molise. In het noorden grenst de regio aan Marche, in het noordwesten en westen aan Latium, in het zuidoosten aan Molise en in het oosten aan de Adriatische Zee.

De oppervlakte van de regio neemt 3,5% van het nationale territorium in beslag. Dit is vergelijkbaar met een derde van Nederland. Qua grootte staat de regio op de vijftiende plaats van Italiaanse regio’s. Van de 1000 Italianen wonen er 22 in de Abruzzen, 2,2% van de totale nationale bevolking. In totaal wonen er ongeveer 1,3 miljoen mensen.

De hoofdstad van de regio is L’Aquila (of Aquila). De regio wordt opgedeeld in vier provincies, genoemd naar hun hoofdsteden: L’Aquila, Teramo, Chieti en Pescara.

 

 

 

• Cartografie: Cartographics.nl
• bron: Wikipedia Peking, Wikipedia Abruzzo
• bron: Reisgraag.nl

2017-07-07T10:23:07+00:00 juli 7th, 2017|Magazine, Toerisme|