Fiets Actief (New Skool Media)

Editie Fiets Actief: nummer 6 – 2017

In dit nieuwe nummer van Fiets Actief:

Fietsroute Braassemermeer (uitknipkaart), Het fietsrondje van…, Zuid-Bohemen in Tsjechië, Friese straten en stinsen, Lot en Dordogne en meer … In de bijgeleverde mini streekgids een fietsroute vanuit Almere langs de Oostvaardersplassen. Hierin vindt u de uitknipkaart van het rondje Almere. Deze kaart is ook groot weergegeven in het magazine zelf.

Fiets Actief

 Zie voor meer informatie: Fietsactief.nl of newskoolmedia.nl

Lot

Het departement Lot behoort tot de regio Occitanie. Lot ligt voor een groot deel op de kalkhoogvlaktes (de Causses), bijvoorbeeld de Causse de Limogne, de Causse de Gramat en de Quercy Blanc. Een groot deel hiervan is onderdeel van een regionaal natuurpark, het Parc Natural Regional des Causses du Quercy.

Fiets Actief,Lot

Lot is een geliefde vakantiebestemming. Van de prachtige stad Cahors met haar indrukwekkende Pont Valantré, tot de mooie plaats Figeac. Ook Gouffre de Padirac is absoluut de moeite waard om met een bezoekje te vereren. Deze indrukwekkende grot bevind zich op de bodem van een groot gat in de grond. Middels een spannende boottocht kunnen bezoekers deze mooie grot verkennen. Ook het kasteel van Bonaguil is meer dan de moeite waard om te bezoeken.

De rivier Lot ontspringt in de bergen van het Centraal Massief, doorkruist het zuidwesten van Frankrijk en mondt na een traject van zo’n 480 km in de Garonne uit. Langs grote delen van de rivier kun je prima fietsen, sinds 2009 is een traject officieel aangemerkt als fietsroute. De Véloroute vallée du Lot begint in Cahors en eindigt in Aiguillon.

Parc naturel régional des Causses du Quercy

Het Parc Natural Regional des Causses du Quercy is een uitgestrekt park en omvat 97 gemeentes en in totaal 176.000 hectare. In het noorden wordt het park begrensd door de rivier de Dordogne. 

Het is een heuvelachtig landschap dat doorsneden wordt door de diepe rivierdalen van de Lot en van de Célé. De grond is kalkgrond, poreus, met als gevolg dat water snel wegzakt in de bodem. De vegetatie op de hoogvlakte heeft moeite zich te handhaven, met name in de droge hete zomers. Toen meer bos gekapt werd om daar landbouwgrond van te maken, bleek al snel dat dit niet veel meer opleverde dan een versnelde verwoestijning van de omgeving. De armetierige kromme eikjes op de Causses hebben een duidelijke functie in het vasthouden van water en het daardoor leefbaar houden van de omgeving.

Het water heeft het gebied gevormd. De rivierdalen zijn duidelijk zichtbaar uitgeslepen. Maar ook zijn er de onderaardse rivieren, rivieren die in de grond verdwijnen om een eind verder weer boven te komen. Het water heeft er ook voor gezorgd dat er in het gebied allerlei grotten zijn ontstaan.

• Cartografie: Cartographics.nl
• bron: Lot Wikipedia.nl, FrankrijkPuur , Causses du Quercy Wikipedia.nl