Azië & Down Under (Maasland Uitgeverij)

Editie: Azië & Down Under nummer 3 – herfst 2017

In dit nieuwe nummer van Azië & Down Under: Nieuw-Zeeland, Oamaru; Bali en Lombok, Top tien steden Australië, Bhutan en nog veel meer …

Zie voor meer informatie: Zie voor meer informatie: www.aziemagazine.nl en Maaslanduitgeverij.com

 Azië Magazine, Down Under

Bhutan

Bhutan  is een land in Azië dat in de Himalaya ingeklemd ligt tussen China (Tibet) en India. Het zuidelijke gedeelte van Bhutan ligt op het Indische subcontinent.

Bhutan bestaat vrijwel geheel uit bergland en is daarmee een van de reliëfrijkste landen ter wereld. Alleen aan de grens met India is het wat vlakker met een hoogte van slechts 97 meter boven de zeespiegel, het laagste punt van het land is Drangeme Chhu. Daarna loopt de hoogte echter zeer snel op tot meer dan 7500 in het noorden, met de Gankhar Punsum als hoogste top (7541 m) die in zijn geheel in Bhutan ligt. Hoger is de Kulha Gangri (7554 m), maar die ligt gedeeltelijk in de Tibetaanse regio Lhodrak. Bergbeklimmers hebben het moeilijk met de Gankhar Punsum, want het is nog steeds de hoogste berg ter wereld die door niemand bedwongen is.

Azië Magazine, Down Under

Naast een onmiskenbaar berglandschap is Bhutan ook grotendeels bedekt met bossen. En dat zal, als het aan de regering van Bhutan ligt, ook altijd zo blijven. In de wet is namelijk vastgelegd dat de oppervlakte van Bhutan voor minstens 60 procent uit bos moet bestaan.

Bhutan behoort tot de meest gesloten landen ter wereld en was tot 1974 niet voor toeristen toegankelijk. Tegenwoordig is dit wel zo, maar je moet 250 dollar per dag per persoon betalen en ook altijd een gids mee hebben. Deze regels zijn ingesteld om massatoerisme te voorkomen, aangezien Bhutan zijn oorspronkelijke cultuur zo intact mogelijk wil houden.

De infrastructuur is zeer matig echter per auto zijn de belangrijke plaatsen in het land goed bereikbaar. Goede wegen zijn er alleen in de driehoek Thimphu, Paro en Puntsholing. Per auto is eigenlijk de enige manier om je in Bhutan te verplaatsen. Alle wegen gaan over passen tot boven de 4000 meter, onderweg kun je vooral in het regenseizoen regelmatig oponthoud hebben door aardverschuivingen.

Van juni tot september is de regentijd, de temperatuur is dan mild. Vanaf eind september tot december is de temperatuur aangenaam en is het vaak helder weer. In de winter kan het overdag mooi zijn maar koelt het ‘s-nachts zeer sterk af. Vooral in het oosten zijn wegen en bergpassen vaak afgesloten door sneeuwval. In het voorjaar is het vooral zwaar bewolkt. Ook buiten de regentijd kan het elke dag regenen. Door de hoge ligging kan het weer ieder moment van de dag omslaan.

• Cartograaf: Cartographics.nl
• bronnen: Wikipedia Bhutan, Landenweb.nl