Griekenland Magazine (Maasland Uitgeverij)

Editie: Herfst 2017

In dit nieuwe nummer van Griekenland Magazine: Gastvrij Griekenland (mini-special) …
Lesbos weer op de kaart, Zakynthos, Athene, De beste Griek, Prachtig Prespa en nog meer in de herfst editie.

Zie voor meer informatie: www.griekenland-magazine.nl en Maaslanduitgeverij.com

Griekenland Magazine

Prespa (park en meren)

Prespa ligt in het uiterste Noordwesten van Griekenland. Het is een nationaal park op de grens van Griekenland, Albanië en de republiek Macedonië. Het is een zeer bijzonder natuurgebied, met veel zeldzame vogels waaronder een aantal soorten pelikanen, de dwergaalscholver en de steenarend.

De Prespameer

Het Prespameer of Grote Prespameer is een meer op het Balkanschiereiland, het op een na grootste van de Dessaretische Meren,  gelegen op het drielandenpunt van Macedonië, Albanië en Griekenland.

Griekenland Magazine

Het is na het Kleine Prespameer direct ten zuiden ervan, dat een paar meter hoger ligt, het hoogstgelegen meer van de Balkan (849 m). Het Grote en het Kleine Prespameer vormden aanvankelijk één geheel, maar zijn inmiddels van elkaar gescheiden. Deze wordt doorsneden door een natuurlijke waterweg die beide Prespameren met elkaar verbindt.

Het Prespameer watert via een ondergronds grottenstelsel af op het Meer van Ohrid, dat via de rivier de Drin op de Adriatische Zee afwatert.

In het Macedonische deel van het meer ligt een thans onbewoond eiland, Golem Grad, dat eertijds kloosterlingen herbergde. Het is het enige eiland van Macedonië en staat bekend om zijn slangenpopulatie. De oostelijke oever van het meer heeft zandstranden en het daarbij behorende toerisme. Andere delen van het meer behoren tot het eveneens Macedonische Nationaal Park Pelister en twee Albanese en Griekse nationale parken, die beide Nationaal Park Prespa heten.

Het hele gebied werd in 2000 als grensoverschrijdend beschermd gebied aangewezen, het eerste van zijn soort in Zuidoost-Europa. Als wetland is het vooral belangrijk voor vogels, zo is er een grote kolonie van kroeskoppelikanen.

In het kleine Prespameer is een klein eiland met een klooster van Agios Achileios met een loopbrug te bereiken.

Kastoria (meer)

Kastoria is een departement in het westen van het Griekse district Macedonië dat in het westen aan Albanië grenst. Hoofdstad van het departement is Kastoria-stad. Het is een bergachtige streek met hoge en lage bergen, rivieren en meren. Kastoria ligt aan de oevers van het gelijknamige meer dat ook wel het meer van Orestiada genoemd wordt. 

De plaats ligt op een schiereiland in het gelijknamige meer. Vooral de oude houten huizen geven de stad een schilderachtig aanzien. De vele kerkjes maar ook sommige van de oude huizen zijn van binnen te bezichtigen.

• Cartografie: Cartographics.nl
• bronnen: Prespameren Wikipedia.nl