Recreatiegebied De Gouden Ham

De Gouden Ham

De Gouden Ham is een uniek waterrecreatiegebied aan de Maas gelegen tussen Maasbommel en Appeltern in het Land van Maas en Waal.

Door de prachtige ligging aan het water, Strand Maaslanden, en de vele recreatiemogelijkheden krijg je hier gegarandeerd een optimaal vakantiegevoel. Ga eens vissen, surfen en banaanvaren, of maak een rondvaart met De Sluizer. Na afloop kun je loungen bij De Korenmolen en met een voldaan gevoel naar huis. Of nog beter: blijf slapen bij een van de gastvrije accommodaties in de omgeving.

Maasbommel

Maasbommel is een stad in de gemeente West Maas en Waal, in de Nederlandse provincie Gelderland. Tot 1984 hoorde Maasbommel tot de vroegere gemeente Appeltern. Maasbommel wordt meestal geduid als een dorp.

In Maasbommel zijn drie jachthavens, namelijk WSV de Gouden Ham, Marina Hanzeland en watersportcentrum Maasbommel. Deze laatste jachthaven was in 1964 gesticht doot Arie de Boom en is hiermee de oudste jachthaven. Mede naar aanleiding van een dijkverzwaring is deze jachthaven medio 2000 uitgebreid gemoderniseerd. De Gouden Ham kent ook een paar campings, zoals Het Groene Eiland dat aan het water gelegen is.

De Gouden Ham, Rivierenland

Appeltern

Appeltern is vooral bekend vanwege zijn omvangrijke modeltuinencomplex De Tuinen van Appeltern, dat jaarlijks vele tienduizenden bezoekers krijgt.

Aan de oostkant van het dorp bevindt zich het stoomgemaal De Tuut, dat te bezichtigen is. Het is vervangen door het naastgelegen elektrisch gemaal Bloemers, dat de Nieuwe Wetering tegenwoordig bemaalt en daarmee het zuidoostelijke gedeelte van het Land van Maas en Waal tot en met de Nijmeegse wijken Lindenholt en Dukenburg en een gedeelte van Heumen droog houdt.

Van het kasteel van Appeltern resteren alleen nog bijgebouwen. De bekendste bewoner was de patriot Joan Derk van der Capellen tot den Pol, tot leven gewekt in de roman Schaduwbeeld of Het geheim van Appeltern (1989) van Hella Haasse.

Campingpark Het Groene Eiland

Campingpark Het Groene Eiland bestaat al meer dan 30 jaar en behoort toe aan het familiebedijf Van Ooijen. De familie is een lokale ondernemersfamilie die al generaties lang in de recreatie actief zijn.

Vlakbij de camping vind je restaurants en een cafe, een bijzonder havenkroegje Plexat, leuke terrasjes, de Tuinen van Appeltern en mooie of spannende uitjes met bijvoorbeeld een solex, TukTuk of een sloep op het water.

Overnachten kan in het hotel van Moeke Mooren. Alle kamers zijn comfortabel ingericht en voorzien van airco, bad of douche, toilet, internetaansluiting, telefoon en tv. Hotel Moeke Mooren is het vertrekpunt voor een schitterende rondvaart, een dagje fietsen of een leuke workshop.

Kijk voor meer informatie over dit gebied op www.rivierenland.nl

• bronnen: Wikipedia Maasbommel, Wikipedia Appeltern
• Cartografie: Cartographics

2018-01-19T16:33:24+00:00januari 19th, 2018|Informatie, Toerisme|