Fiets Actief nr 1 – 2018

Fiets Actief (New Skool Media)

Editie Fiets Actief: nummer 1 – 2018

In dit nieuwe nummer van Fiets Actief:

Fietsroute Leeuwarden (uitknipkaart), Het fietsrondje van…, Fietsen in Pembrokeshire Wales, La Rioja fietsvakantie met karakter, Voorjaarsklassieker Langs de Bloemenzee en meer … In de bijgeleverde mini streekgids een fietsroute Haren. Hierin vindt u de uitknipkaart van het rondje Haren en Zuidlaren. Deze kaart is ook groot afgebeeld in het magazine zelf.

Fiets Actief

Zie voor meer informatie: Fietsactief.nl of newskoolmedia.nl

Wales

maakt als constituerend land met Engeland, Noord-Ierland en Schotland deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Wales ligt in het westen van het eiland Groot-Brittannië en grenst in het oosten aan Engeland. Het land kent een eigen taal, een eigen vlag en beperkt binnenlands bestuur, maar in de internationale betrekkingen geldt alleen het Verenigd Koninkrijk als soevereine staat. Wales is dus geen land in de strikte betekenis van onafhankelijke staat.

Fiets Actief, Wales

Wales heeft slechts enkele grote steden. Deze liggen alle in het zuiden van het land. Cardiff, de hoofdstad, Swansea en Newport. Het binnenland is dunbevolkt en heeft een ruig karakter, de landstreek Powys beslaat ongeveer dertig procent van de totale oppervlakte van Wales, maar herbergt slechts vier procent van de bevolking.

Wales is grotendeels een bergachtig gebied. Het hoogste punt van Wales is de Snowdon met 1085 meter. Wales wordt vaak bezocht om zijn mooie landschappen met groen heuvels, vergezichten en mijnen. Deze mijnen zijn niet meer in gebruik maar enkele zijn te bezichtigen. Voor de kust van Wales liggen nog enkele eilandjes, waarvan Anglesey het grootste eiland is.

Het vlakke eiland Anglesey en het schiereiland Llyn staan bekend om hun prachtige, uitgeslagen kusten.

Zuid-Wales

Het landschap van de zuidoostelijke ‘Valleys’ staat vooral bekend om de winning van kolen en de bouw van ijzer- en staalfabrieken. De rest van Zuid Wales is qua natuur prachtig, met onder andere het woeste, bergachtige Brecon Beacons National Park. In dit park zijn voornamelijk boomloze vlaktes en langgerekte, van noord naar zuid lopende rivierdalen. In het zuidwesten ligt het Pembrokeshire Coast National Park met zijn ongelofelijke rotskust. Ruige rotspartijen, vogeleilanden, brede baaien, stranden en kleine inhammen wisselen zich hier af.

Wales heeft net als Nederland en België een gematigd zeeklimaat. De gemiddelde zomertemperatuur in Wales is met 16 graden iets lager dan in Nederland en België. De gemiddelde wintertemperatuur is 5 graden en in de bergen vriest het en valt er sneeuw.

Over het algemeen zijn de winters in Wales zachter dan in Nederland en België. Dat komt door de winterse westenwinden vanaf de Atlantische Oceaan. En als je de hoeveelheid van het water in een jaar bekijkt valt er in Wales meer regen dan in Nederland of België. In de zomer zorgen hogedrukgebieden voor het mooie weer. Het schijnt dat het zuiden van Wales meer zon krijgt per jaar dan het noorden.

Pembrokeshire

Pembrokeshire grenst aan drie zijden aan zee en is daarmee een maritiem graafschap. De lokale economie wordt stevig ondersteund door toerisme, maar de landbouw is ook nog steeds belangrijk. De kustlijn van het graafschap omvat internationaal belangrijke broedplaatsen voor zeevogels en talloze baaien en zandstranden. Het graafschap is ook het ‘thuis’ van het Pembrokeshire Coast National Park (Brits Nationaal Park), het enige nationaal park aan de kust in zijn soort in het Verenigd Koninkrijk en een van de drie nationale beschermde gebieden in Wales.

• Cartografie: Cartographics.nl
• bron: Wales Wikipedia.nl, Landenweb.nl

2018-03-13T09:58:27+00:00maart 13th, 2018|Magazine, Media, Uitgever|