Fiets Actief (New Skool Media)

Editie Fiets Actief: nummer 2 – 2018

In dit nieuwe nummer van Fiets Actief:

Fietsroute Leeuwarden (uitknipkaart), Het fietsrondje van…, Fietsen rond Aalsmeer, Brabantse knooppuntenklassieker, Fietsen in de Achterhoek, Knooppuntenroute Oisterwijk en meer … In de bijgeleverde mini streekgids zijn dit nummer vier routes opgenomen. De routes lopen in de gebieden Rijk bij Nijmegen, op de Veluwe, in de Achterhoek en Rivierenland.

Fiets Actief

Zie voor meer informatie: Fietsactief.nl of newskoolmedia.nl

Parijs per fiets en boot

In de tweede editie van Fiets Actief dit jaar staat een artikel over een combinatie tocht met de fiets en de boot. De start is ten zuiden van Parijs in het dorpje Moret-de-Loing. De route volgt de Seine en halverwege passeer je de hoofdstad van Frankrijk. Vanuit Parijs wordt de rivier de Oise gevolgd. De finish is ten noorden van Parijs in Compiègne.

Seine

De Seine stroomt vanaf het Plateau van Langres via Troyes, Parijs en Rouen naar Het Kanaal, waar ze haar monding heeft bij Le Havre. De voornaamste zijrivieren zijn de Yonne, de Marne en de Oise.

Fiets Actief

De Seine stroomt voor 12,7 km door Parijs tussen de bruggen van de Périphérique. Op z’n breedst is hij 200 m bij de Pont de Grenelle, op z’n smalst 85 m bij de Passerelle Senghor. Vanwege het verval van 275 m3 per seconde is in de loop der tijd een groot aantal stuwdammen en sluizen gebouwd ten oosten en westen van de stad.

De rivier verdeelt Parijs in twee delen: de rive gauche (linkeroever), waar het artistieke en wetenschappelijke leven tot uiting komt en de rive droite (rechteroever), de meer chique en commerciële kant van Parijs

Oise

De Oise is een rivier die in het zuiden van België ontspringt en in het noorden van Frankrijk meer dan 300 kilometer door het bekken van Parijs in zuidwestelijke richting stroomt. De rivier ontleent haar naam aan haar vroegere Gallische benaming Isara, met de betekenis de woeste. Deze naam is ook terug te vinden in de rivieren de Isère en IJzer. Het is na de Marne de voornaamste zijrivier van de Seine. In de Oise vallei  vind je prachtige natuur, veel groen en pittoreske dorpen. Het is er prima fietsen en wandelen.

Compiègne

Een stad in Frankrijk, gelegen op 80 kilometer ten noordoosten van Parijs, op het punt waar de rivieren de Aisne en de Oise bij elkaar komen. De stad ligt in het departement Oise en is daarvan een onderprefectuur. Compiègne is ook bekend doordat de wielerklassieker Parijs-Roubaix start in deze plaats. Vanuit deze plaats kun je eenvoudig naar het aangrenzende woud fietsen.

• Cartografie: Cartographics.nl
• bron: Seine Wikipedia.nl, Oise Wikipedia.nl  Compiégne Opreisfrankrijk.nl