Fiets Actief (New Skool Media)

Editie Fiets Actief: nummer 3 – 2018

In dit nieuwe nummer van Fiets Actief:

Fietsroute Groningen (uitknipkaart), Het fietsrondje van…, Fietsen door Oost-Kroatië, Het Duitse Westerwald, Fietsen in de Ardennen, Knooppuntenroute Vaals en omgeving en meer … In de bijgeleverde mini streekgids een route in Overijssel met startpunt in Dalfsen. De gids is een special Overijssel. 

Fiets Actief

Zie voor meer informatie: Fietsactief.nl of Newskoolmedia.nl

Bosrijk gebied Westerwald

In de derde editie van Fiets Actief dit jaar staat een artikel met vijf fietsroutes door het Duitse Westerwald. 

Het Westerwald is een laaggebergte met hoogtes tussen de 100 en 400 meter. Het ligt in de Duitse deelstaten Rijnland-Palts, Noordrijn-Westfalen en Hessen. Het gebergte wordt begrensd door de rivieren de Rijn in het westen, de Sieg in het noorden, de Dill in het oosten, en de Lahn in het zuiden. Westerwald, Fiets Actief

Het heuvelachtige landschap is voor ca. veertig procent bedekt met veelal gemengd bos. Dit relatief onbekende gebied ligt op slechts een paar uur rijden van Nederland en biedt wandelaars bijzonder veel afwisseling. Het gebied kent veel kleine riviertjes en beken, intieme dalen, dorpen met vakwerkhuizen en rustgevende bossen.

Fietsroutes

Er zijn verschillende fietsroutes in de regio die je aan elkaar kunt knopen. De Westerwaldschleife van 225 kilometer lang bestaat uit geasfalteerde fietspaden, rustige wegen en hier en daar bospaden met zand of grind. De Nister-Radweg van 70 kilometer loopt door onder meer Bad Mariënberg, Hachenburg en Wissen. Eenderde voert over onverharde paden, die bij regen glad kunnen worden.

Het gebied heeft nauwe banden met Nederland omdat hier de ruïnes van kasteel Dillenburg staan waar ons Koningshuis vandaan komt. Het is een gebied voor ontspannen wandelingen, educatieve gezinsvakanties aan het water en bezoekjes aan idyllische dorpjes.

Limburg an der Lahn is een prachtstadje met veel barokke vakwerkhuizen. Het heeft een grote Domkerk in Romaanse stijl aangevuld met wat gotiek. Maar het is vooral een prima uitvalsbasis voor tochten langs of op de Lahn. Vooral fietsen en kano’s zijn hier de ideale vervoermiddelen, hoewel wandelen natuurlijk ook mogelijk is. Onderweg zijn de sporen van de Kelten, de Romeinen en de sprookjesfiguren van Grimm te traceren.

Het Westerwald ligt op een van de rijkste leemlagen van Europa. Dat hadden de Romeinen al in de gaten en zij vestigden bij Hühr Grenzhausen en Ransbach Baumbach een aantal werkplaatsen waar aardewerk gemaakt werd.

• Cartografie: Cartographics.nl
• bron: Westerwald Wikipedia.nl, Duitsland Reisgids